БРЗА СОЛЕНА ПИТА која ќе ве натера "да си ги изедете прстите"

Киш води потекло од Франција, и всушност е солена пита од лиснато тесто со фил од јајца и млеко.

Киш води потекло од Франција, и всушност е солена пита од лиснато тесто со фил од јајца и млеко.




Состојки:

200 гр брашно
100 гр путер
малку сол
70 мл вода
100 гр сланина или друго месо
100 шунка
100 гр кисели краставички
4 јајца
1 дл кисела павлака

Начин на подготовка:

Краставичките и шунката исечкајте ги на коцкички. Сланината на помали листови. Во просеаното брашно ставете сол, додадете го ладниот путер исечен на коцкички. Со рацете протријте го брашното и путерот додека не добиете трошливо тесто. Додадете вода и замесете меко тесто.

Тестото направете го во круг, нешто поголем од садот за печење (тавче 26), преместете го на неподмачкан плех и подигнете ги краевите. Тестото малку издупчете го со виљушка....

Сланината пропржете ја, па ставете ја на тестото (може да се оттури маста, но и не мора), додадете ги краствичките и шунката.

Со виљушка разматете го јајцето со павлаката и прелијте одозгора.

Печете на 200 – 220 степени додека убаво не порумени одозгора.

ТОП10 ОК ?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 20ОТ О