Киш води потекло од Франција, и всушност е солена пита од лиснато тесто со фил од јајца и млеко.
Киш води потекло од Франција, и всушност е солена пита од лиснато тесто со фил од јајца и млеко.
Состојки:
200 гр брашно
100 гр путер
малку сол
70 мл вода
100 гр сланина или друго месо
100 шунка
100 гр кисели краставички
4 јајца
1 дл кисела павлака
Начин на подготовка:
Краставичките и шунката исечкајте ги на коцкички. Сланината на помали листови. Во просеаното брашно ставете сол, додадете го ладниот путер исечен на коцкички. Со рацете протријте го брашното и путерот додека не добиете трошливо тесто. Додадете вода и замесете меко тесто.
Тестото направете го во круг, нешто поголем од садот за печење (тавче 26), преместете го на неподмачкан плех и подигнете ги краевите. Тестото малку издупчете го со виљушка....
Сланината пропржете ја, па ставете ја на тестото (може да се оттури маста, но и не мора), додадете ги краствичките и шунката.
Со виљушка разматете го јајцето со павлаката и прелијте одозгора.
Печете на 200 – 220 степени додека убаво не порумени одозгора.